click op de foto voor meer informatie

Paul Simon | Art Garfunkel

Simon & Garfunkel was een Amerikaans zangduo bestaande uit Paul Simon en Art Garfunkel. Ze traden voor het eerst onder de naam "Tom & Jerry" op in de tweede helft van de jaren vijftig en sinds de jaren zestig als Simon & Garfunkel. In 1970 gingen ze uit elkaar om sindsdien sporadisch voor eenmalige concerten of tours weer bij elkaar te komen.

In januari 1966 haalde een remix vanuit de studio van hun The Sounds of Silence plotseling de hoogste positie in de Amerikaanse hitlijsten. Het nummer was in de hele wereld erg succesvol. Doordat hun muziek in 1967 werd gebruikt als soundtrack voor de film The Graduate (met Dustin Hoffman in de hoofdrol) werd hun naam definitief gevestigd. Met hun rustige, goed in het gehoor liggende en mild maatschappijkritische nummers stegen ze in de hitparades. Nummers als "The Sound of Silence", "Homeward Bound", "I am a rock", "Kathy's song", "April come she will", "A hazy shade of winter", "America", "Scarborough fair", "Mrs. Robinson", "The Boxer", "Bridge over troubled water", "Cecilia", "El condor pasa" en "My little town" zijn nog steeds bij veel mensen bekend.

Sommige van hun songs hebben de status van evergreen bereikt. Simon & Garfunkel wonnen samen vijf Grammy Awards voor hun albums. Het duo ging in 1970 uit elkaar.

Paul Frederic Simon (Newark (New Jersey), 13 oktober 1941)  is sinds 1970 is hij soloartiest, naast incidentele reünies met Garfunkel. Simon scoorde diverse hits, waaronder "Late in the Evening" en "50 Ways to Leave Your Lover". Simon maakte tot en met 2018 veertien soloalbums, het bekendste daarvan is het met Zuid-Afrikaanse musici gemaakte Graceland uit 1986, waarop ook de hitsingle "You Can Call Me Al" te vinden is.

 

Op 5 februari 2018 kondigde Simon in een brief aan zijn fans aan dat hij op zou houden als artiest. Tegelijk maakte hij zijn afscheidstournee bekend die op 16 mei van dat jaar begon in Vancouver, Canada. Na onder meer twee concerten in de Ziggo Dome in Amsterdam op 7 en 8 juli sloot hij de Homeward Bound Farewell Tour af in Flushing Meadows Corona Park in New York, op 22 september 2018.


 

Meer op: Wikipedia