click op de foto voor meer informatie

Nina Hagen

Catharina (Nina) Hagen (Oost-Berlijn, 11 maart 1955) is een Duitse zangeres, actrice en songwriter.

 

Hagen werd in Berlijn geboren als dochter van actrice Eva-Maria Hagen en schrijver van filmscripts Hans Oliva-Hagen. Zij zou de opleiding voor actrice volgen, maar kwam niet door de selectieprocedure. Daaropvolgend werd zij zangeres voor diverse bands, waaronder Automobil. Al snel werd dit haar begeleidingsband. Toen zij in de DDR op een zijspoor kwam als gevolg van haar steunbetuiging aan Wolf Biermann, benutte zij de eerste de beste kans om te emigreren. Zij vertrok met haar moeder in eerste instantie naar het Verenigd Koninkrijk.

Nog in 1977 keerde zij terug naar Duitsland en vormde daar samen met de Berlijnse muzikanten Bernhard Potschka, Herwig Mitteregger, Manfred Praeker en Reinhold Heil de Nina Hagen Band. Het gelijknamige, in september 1978 uitgebrachte debuutalbum van de groep, met daarop o.a. de hit Unbeschreiblich weiblich, werd eerst in Duitsland en daarna ook in Nederland een groot succes. In mei 1979 kwam het tot een breuk tussen Hagen en haar band.

 

In 1982 verscheen Nunsexmonkrock, waar de waanzin en de genialiteit aan elkaar grenzen, bijvoorbeeld in Iki Maska, Antiworld en Born in Xixax. In Angstlos (1983) pakte ze de toen heersende trend van het scratchen op (neem bijvoorbeeld Zarah). Ze vervolgde deze oriëntatie op dance op In Ekstase (1985).

 

Na een paar jaar stilte verscheen in 1989 Nina Hagen, met daarop onder meer het oorspronkelijk door Herman Brood geschreven Dope Sucks.

Hagen had in de loop der jaren diverse echtgenoten, onder wie een zeventienjarige kraker uit Londen.

Ook had zij enige tijd een relatie met Herman Brood en met diens oud-gitarist Ferdi Karmelk.

Met deze laatste kreeg Hagen in 1981 ook een dochter: Cosma Shiva Hagen.

In 2005 raakte Hagen betrokken bij kerkelijk vrijwilligerswerk voor militairen die dienst weigerden in de oorlog in Irak. Vanaf dat moment raakte ze steeds meer geïnteresseerd in het christelijk geloof.

In augustus 2009 liet zij zich dopen in de Evangelisch-Reformierte Kirche in Schüttorf.

Meer op: Wikipedia