click op de foto voor meer informatie

The Jackson 5

Het begon allemaal in Gary, Indiana. Joseph (Joe) Jackson, vader van alle negen Jackson-kinderen, richtte in 1962 de groep "The Jackson Brothers" op, waarvan zijn zoons Jackie, Tito en Jermaine de leden waren. Ze speelde namelijk af en toe op Joe's gitaar, wat hij hen verbood te doen. Op een dag brak Tito een snaar en kwam Joe erachter dat ze er op speelden. Hij wilde toen graag horen wat ze konden spelen op de gitaar en vond het nog niet eens zo slecht. Zo kwam hij erop om "The Jackson Brothers" op te richten. 

In 1963 kwamen Marlon en Michael erbij. Michael was toen vijf jaar oud en bespeelde de conga's. Zijn één jaar oudere broer Marlon bespeelde de tamboerijn en Reynaud Jones en Milford Hite, jongens uit de buurt, begeleidden de broers op keyboard en drums. In 1966 wonnen The Jackson Five (de naam was inmiddels veranderd en werd ook wel geschreven als The Jackson 5) een talentenjacht op een school in Gary. Jermaine zong een paar nummers van platenmaatschappij Motown en Michael zong nummers van James Brown. De groep had nog geen eigen nummers. Milford Hite en Reynaud Jones werden na deze talentenjacht vervangen door Johnny Jackson (geen familie) op drums en Ronnie Rancifer op keyboard. Na het winnen van verschillende talentenjachten meldde vader Joe Jackson zijn zoons aan voor een talentenjacht in het Apollo Theater in Harlem, New York. Ook deze talentenjacht wonnen zij en mede door het winnen van de vele talentenjachten tekenden The Jackson Five in november 1967 een platencontract bij platenlabel Steeltown Records. Daar namen zij hun eerste singles op: I'm a Big Boy en We Don't Have to Be Over 21.

De jonge Michael bleek al snel het grootste talent van de groep te zijn. Het was in eerste instantie de bedoeling dat zijn oudere broer Jermaine de leadzanger zou worden, maar Joe Jackson koos er toch voor om Michael voorop te zetten. Jermaine speelde basgitaar.

 

Na het winnen van de talentenjacht in het Apollo Theater stuurde de succesvolle zangeres Gladys Knight, die de broers had zien optreden in het Apollo Theater, een demo die de jongens hadden ingezongen naar platenmaatschappij Motown Records. Dit was de eerste keer dat Motown in aanraking kwam met de groep. In 1969 deden The Jackson Five auditie bij Motown Records, op aanraden van Bobby Taylor, zanger van Bobby Taylor & the Vancouvers. The Jackson 5 stonden een week lang in het voorprogramma van deze groep. Berry Gordy, eigenaar van platenlabel Motown Records, was zeer onder de indruk van het talent van Jackie, Tito, Jermaine, Marlon en Michael. Hij vroeg of de jongens wilde tekenen, en dat deden ze. The Jackson 5 hadden nu een platencontract bij Motown Records waar ze direct singles begonnen op te nemen. Berry Gordy stuurde de broers naar Hollywood, waar ze in het voorprogramma van The Supremes stonden. Zangeres Diana Ross kreeg de jongens daar in de gaten. Na verschillende optredens van The Jackson 5 in Los Angeles en New York namen de broers hun eerste hit single op: I Want You Back. Dit nummer werd gepromoot tijdens een optreden in Hollywood waarvan Diana Ross de presentatrice was. In oktober 1969 kwamen The Jackson 5 voor het eerst op televisie in de Ed Sullivan Show waar ze met I Want You Back optraden. Hun eerste album, Diana Ross Presents The Jackson 5, kwam in diezelfde maand ook nog uit. De broers werden in één klap wereldberoemd.

De populariteit van The Jackson 5 steeg in een paar jaar ontzettend snel en vanaf hun single I Want You Back, zou die alleen nog maar verder stijgen.

Meer op: Wikipedia